Lezen, boeken en ik ... dat is een heel lang verhaal.
Ik vroeg aan mijn mama om mijn eerste boek te kopen toen ik 2 jaar oud was. “Le Petit Ecossais”, neen ik kon niet lezen, en ja ... het was een boek in het Frans.
Ik droomde al lang van een “boekenrubriek” maar twijfelde om die op mijn business website te zetten (www.brigitteballings.be).
Toen ik www.lacasadelcoach.be opstartte voorzag ik al meteen een rubriek “Books & More”, omdat “Spanje + zon + tuin” voor mij synoniem zijn van “lezen”, zonder al exact te weten welk type boeken ik hier zou brengen en promoten.
Ondertussen heb ik beslist dat het boeken zouden zijn die mij geraakt hebben en/of geboeid. Dat kunnen romans zijn of boeken in het domein van persoonlijke ontwikkeling, of een leuke magazine.
Verwacht geen lange recensies, ik breng alleen de essentie en wat mij geraakt heeft.
Ik zal de recensies ook schrijven in de oorspronkelijke taal van het boek, of de taal waarin ik het boek heb gelezen (en op die manier mijn investering in vertalingen wat minderen 😜😜😜
Vandaag dus een eerste recensie ...
GOED ZOALS JE BENT van Frederike Mewe
Ik zag dit boek voorbij komen op de sociale media en las enkele positieve commentaren van mensen uit mijn netwerk.
Omdat ZELFVERTROUWEN en ZELFLIEFDE thema’s zijn die me heel erg na aan het hart liggen, nog meer sinds mijn opleiding tot perfectionismecoach, schafte ik het boek aan.
Als ik het de eerste keer doorblader val ik meteen op een passage die heel erg in mij resoneert:
“Mijn Criticus echoot de stem van mijn moeder. (...) Al vroeg in mijn jeugd is mijn moeder aan het lijnen. Ze vindt zichzelf te dik. (...) Als jong meisje krijg ik mee dat dik zijn slecht is en je niet goed bent zoals je eruit ziet ( ...).”
Het boek lijkt wel over mij te gaan ... Ik lees het in enkele uren uit, terwijl ik in de auto zit nar Spanje.
Wat me aantrekt in het boek?
Het boek legt heel mooi uit waarom we door het leven gaan met zo weinig zelfvertrouwen, met die angst om onszelf te durven zijn.
of het nu de hechtingsstijl is met je ouders in je kindertijd (hoe veilig was die hechting en hoe erg mocht je jezelf zijn, hoe erg mocht je ER zijn?),
of de manier waarop je ouders van zichzelf hielden (hun rolmodel dus),
je schooltijd uiteraard (misschien werd je wel gepest?)
en dan natuurlijk onze prestatiemaatschappij.
Dat alles leidt tot een natuurlijke tendens om ons te conformeren aan de verwachtingen van anderen (of wat we denken dat die verwachtingen van anderen zijn), wat de auteur het “zo-hoort-het-systeem” noemt .
Dat systeem dat ons doet twijfelen of we wel onszelf wel mogen zijn. Dat ons angst inboezemt om onze plaats in te nemen want dan gaan we misschien anderen storen.
Met andere woorden het gaat om “bestaansrecht”.
Want jij mag er zijn! Helemaal zoals je bent! Je hele eigen authentieke zelve.
En neen je moet niet luisteren naar dat vervelende stemmetje in je hoofd, je “innerlijke criticus”, die met zijn goede bedoelingen al heel vroeg plaats heeft genomen in je leven. Die je wil behoeden voor afwijzing op privé vlak (in verband met je uiterlijk, in vriendschappen, betreffende je rol als ouder, je leefgewoonten, je gezondheid) en ook op professioneel vlak.
Het boek geeft een aantal mooie sleutels om “durven (te) leven zoals je bent (...) voorbij de schaamte, voorbij de maskers, in kwetsbaarheid, puurheid en openheid”. En ook voorbij de angst voor afwijzing.
(Gelukkig zijn) heeft te maken met minder streng zijn voor jezelf, ruimte maken voor je gevoelens en emoties en de vrijheid je eigen keuzes te maken. Het is een shift van kwantiteit naar kwaliteit (...) een reis naar binnen.
Mijn evaluatie van het boek?
Het boek is laagdrempelig en leest heel vlot
Er zijn heel wat concrete voorbeelden en ook verwijzingen naar andere fijne boeken
Ik vind het een goede uiteenzetting van de oorzaken die aan de basis liggen van ons gebrek aan zelfvertrouwen
De auteur, die ook coach is, geeft ook een mooi overzicht van verschillende theorieën en coachingpraktijken die voor de lezers-coaches interessant zijn en die de lezers-coachees even laten binnenkijken hoe een coach met deze thema’s aan de slag kan gaan, met onder andere een mooie weergave van de techniek van “voice dialogue” die ik ook toepas en een fijne introductie van ACT (Acceptance & Commitment Therapy), de opleiding waar ik zelf pas mee ben begonnen ben.
De auteur stelt zich ook kwetsbaar en heel authentiek op door haar eigen verhaal te delen, een verhaal waarin ik mezelf ergens wel in herken.
Wat zou ik misschien anders hebben gedaan?
Misschien zijn er hier en daar wat herhalingen (maar in welk boek niet?)
Misschien zit er naar mijn zin een beetje teveel focus op de link tussen gebrek aan zelfvertrouwen en vrouw zijn; want als ik naar mijn eigen praktijk kijk, zie ik ook heel wat mannen die worstelen met de thematiek van gebrek aan zelfvertrouwen.
Kortweg: een aanrader als je aan de slag wilt met je gebrek aan zelfvertrouwen, met je zelfbeeld, met zelfcompassie, mildheid en zelfzorg.
Het boek "Goed zoals je bent" kopen?
Dat kan door op de link hieronder te klikken! (#affiliatemarketing)
Ik wens je veel leesplezier!
It’s not your job to like me, that’s mine - Byron Katie -
Comments